Winterloos Energieland

We hebben er al twee weken Winterland opzitten en het is pas Sinterklaas geweest. Nog vier weken te gaan. Straks op de slotdag van Winterland zal de voorzitter van het WOC, neen niet het IOC maar het Winterland Organisatie Comité, plechtig kunnen verklaren: “Dit waren de warmste Winterland spelen ooit.” Met een absoluut aantal dagwarmterecords en een gemiddelde temperatuur van, zo schat ik, 10 graden is Winterland 2006/7 op weg om alle vorige edities in termen van warmterecords te kloppen. Om van te zweten in het ijscafé. Het is natuurlijk een merkwaardig spektakel om tussen de platanen, enkele nog vol getooid met hun bladeren, de kraampjes met berenmutsen en glühwijn te zien dingen om onze winteraandacht terwijl het buiten vooral herfst is. Afgaande op het aantal bezoekers, lijkt Winterland niet onder het veranderende klimaat te lijden, integendeel: je komt nu, na een middagje Winterland vieren, niet langer thuis met verkleumde handen en lopende neus. Waarom zou het trouwens koud moeten zijn met Kerstmis? Het was daar destijds in Bethlehem wellicht precies zo warm als tegenwoordig op het Vrijthof. Voor mijn part mag er dus naast de Winterland Ice Bar een Greenhouse Sauna Bar bijkomen om de bezoekers van Winterland een aangepast, 21ste eeuw winter- en kerstgevoel bij te brengen.

Maar waarover ik het hier met U wilde hebben, is de wat problematischere vraag naar de energiekosten en de CO² bijdrage van Winterland zelf aan de klimaatverandering, waarvan de constatering dat dit de warmste Winterland ooit wordt wellicht de meest expliciete uiting is. Afgelopen maand heeft onze minister president, Jan-Peter Balkenende, na het zien van de film An Inconventient Truth van de vroegere Amerikaanse vice-president Al Gore over de dreigende gevolgen van klimaatveranderingen, besloten zijn personeel op het Ministerie van Algemene Zaken, in plaats van een fles wijn, een energiebox als Kerstcadeau te geven. En ook in Woerden kregen tienduizend huishoudens een energiebox cadeau van de gemeente, waarbij ze konden kiezen voor verschillende energiebesparende dingen zoals daar zijn: radiatorfolie, spaarlampen, brievenbusafsluiters en apparaatjes die tv of computer automatisch uitschakelen wanneer die te lang op standby staan. De energiebox, met een waarde van honderd euro, zou op jaarbasis 150 euro opleveren aan bespaarde energiekosten. Reken uit je winst.

En toen moest ik natuurlijk aan Winterland en onze gemeente denken. De gemeente biedt, zo las ik op Internet, basisscholieren uit de omgeving een gratis paar uren schaatsen op Winterland. Schaatsbaan die volgens de winterland site bijzonder energiekostenvriendelijk zou zijn. Of dat ook geldt voor de rest van Winterland staat er niet bij: wel dat Winterland 60.000 lampjes telt, 150.000 liter bevroren water en 4 kilometer stroomkabel. De Winterland Ice Bar, volledig opgebouwd uit 20 ton ijs, heeft een oppervlakte van 40 m². Alcoholhoudende drankjes worden er op temperaturen onder het vriespunt geschonken, het sinaasappelsap moet dan wel weer verwarmd worden tot een temperatuur van +1 graad. Hoeveel Winterland precies aan energie opgeslorpt zal hebben, zullen we ook pas op de slotdag te weten komen maar het zal duidelijk zijn: om het wintergevoel in deze warme dagen over te brengen, moet heel wat energie worden verstookt. De horecabedrijven rond Winterland die uiteraard een graantje willen meepikken van het wintergevoel dragen dan weer op hun manier hun steentje bij. Op de open terrassen brandt nu min of meer overal de electrische of gasverwarming. Vroeger was het te koud voor een terrasje. “Met verwarmingselementen kunt u uw terras zo verwarmen dat bezoekers tot tien graden Celsius aangenaam buiten kunnen zitten” zo valt te lezen op de bizz.horeca site. “Niet alleen uw gasten maar uzelf zit er dan ook warmpjes bij. Voor u dan figuurlijk gezien... Want dat betekent extra omzet”. En de bijkomende energiekosten liggen laag genoeg om ze zonder al te veel problemen mee te kunnen verrekenen in de prijs van het genuttigde drankje op het buitenterras. 

Dat dit energietraject van wintergenot niet echt duurzaam is, lijkt weinigen tot op heden in Maastricht te beroeren. Hierbij dan ook mijn voorstel aan gemeente en het WOC. Maak van de volgende Winterland 2007/8 editie een groen, duurzaam winterland. Een winterland dat niets meer uitgeeft aan energieverwarming - of verkoeling - dan dat het zelf opwekt. Geef het WOC een jaar de tijd om te bedenken hoe men hier uitkomt. Poep van bezoekers omzetten in energie bleek achteraf een grap te zijn, maar er zijn ongetwijfeld tal van andere creatieve dingen te bedenken. Voor mijn part komen er zonnepanelen op de Ice Bar, of wordt Winterland één grote kas waar zoals in land- en tuinbouw op duurzame manier met energie wordt omgesprongen. Alleen al om de voorbeeldfunctie die van zo’n duurzaam Winterland zou uitgaan naar burgers, scholieren en andere bezoekers zou het de inspanning waard moeten zijn. Winterland zal ons ongetwijfeld nog steeds een vervlogen droomland voorspiegelen van vrieskoude nachten en een witte Kerst, maar het zullen tenminste duurzame winterdromen zijn.

Luc Soete